torstai 4. marraskuuta 2010

Kulttuurieroja

Suomalaisessa saunakulttuurissa kasvaneena taalla tuntuu joskus tosi oudolta haveliaisyys alastomuuteen.
En nyt tarkoita mitaan sekasaunomista vaan haveliaisyytta naisten ja tyttojen kesken uimahallien pukuhuoneissa.

Kaksi nuorinta tytartani aloittivat eilen uimakoulun.He osaavat uida,mutta parantamisen varaa on eri uintityyleissa.
Jalleen kerran panin merkille,etta kaikki pikku tytotkin pukeutuvat visusti pyyhkeen takana ja pienta paniikkia,ettei vain kukaan nae heita alasti.

Kun olen tyttojen kanssa Suomessa uimahallissa,he kayttaytyvat siella kuten muutkin.Eivat hapeile ja piilottele ja istuvat saunassa alasti kuten muutkin naiset.
Mutta taalla heihin tarttuu heti tallainen haveliaisyys...

Kerran siskoni kanssa uimasta tultuamme pukeuduimme suihkun jalkeen yleisessa pukeutumistilassa,jossa oli paljon naisia,saimme siella osaksemme paljon suoraa tuijotusta,mutta mepa tuijotimme vain takaisin...

Nama on naita kulttuurieroja,joihin ei varmaan koskaan totu...


Lisaisin viela,etta muutenhan taalla pukeudutaan erittain avoimesti ja vahapukeisesti(paitsi uskonnolliset naiset),eika sita haveta...Viime paivina ilmat on olleet ihanan viileat.Paivisin vahan yli 20 astetta,mutta iltaisin ja yolla on ollut jo aika kylmaa.
Taman viikon tyona onkin ollut vaihtaa lapsille vahan lampimampia vaatteita kaappiin ja hellevaatteet pois.Samalla olen valkannut kaikki pienet vaatteet pusseihin,jotka annan lasten pienemmille serkkutytoille.

Vaihdoin meille myos talvipeitot kesasten tilalle.
Lapsille otin kayttoon nama muumilakanat,jotka mummu oli heille ostanut (olikohan nama jotain K-kauppojen pisteenkeruulakanoita,muistaakseni) On tama kylla viela niin vaihtelevaa,silla tanaan taas on 26 astetta lamminta.Toivottavasti ei tule yolla liian kuuma untuvapeiton alla!!!!!

8 kommenttia:

 1. Me taas emme käytä paikallisia saunoja juuri siksi, ettei kaikki naiset ja tytöt noudata pukeutumissääntöjä vaan saunovat rinnat paljaana jne. Pitääkin varmaan tulla sinne saunomaan :D

  VastaaPoista
 2. Maassa maan tavalla, siis :) Kyllä se varmaan helpolla itseenkin tarttuisi... ainakin silloin lapsena ja nuorena ja viekin jos yksin olis?

  VastaaPoista
 3. Näinhän se on. Meille suomalaisille on alastomuus saunassa ja uimahallinpukutiloissa ihan luonnollista. Mutta taas me emme suomessa kovin avonaisia vaatteita mielestäni käytä.

  Huh..ihanan lämmintä + 26 kuulostaa hyvältä.;=) Meillä on täällä tänään ehkäpä n. +3 tai korkeitaan +5 ja lupailtu on jo pohjois suomeen -20. Suomi on pitkä maa näiden lämpötilojen suhteen.

  Mukavaa viikonloppua

  VastaaPoista
 4. Moro! Luin toisaalta että isälläsi on rekisterikilpiä.. Olisko mitään mahkuu ostaa niitä. Tahtoisin tehdä niistä taulun.
  valkoinentila@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Jännää lukea blogiasi kun täällä on synkkää ja märkää. Kulttuurierot on huomaa toisessa maassa ja lapset imevät paikalliset tavat itseensä, mikä on tietysti vaan hyvä.

  Ihana tuo harsokimppu, tahtoo myös!

  VastaaPoista
 6. Heippa,

  Täällä Turkissa on isot erot pukeutumisessa ja häveliäisyydessä, alkuaikoina olin naama punaisena naisten jutuista kun niin avoimesti puhutaan mm. alapään karvoituksen vahauksesta tyyliin kenellä käyt tms. meni joskus teet väärään kurkkuun kun kahvipöytä keskustelussa rouvat laveasti kertoilivat tälläisiä juttuja, toisaalta sitten alastomuus on tabu perheen sisälläkin. Oma mieheni on suomalaistunut sen verran Suomen matkoillamme että hänestä on normaalia saunoa sukulaismiesteni kanssa tai minun kanssa mutta hänen vanhemmat taas kuuntelevat suu auki kertomuksia saunareissuista Suomessa...Täällä myös nuoret naiset pukeutuvat keskiverto suomalaista paljastavammin elleivät ole kovin uskonnollisia mutta sitten taas toiset eivät. Turkissa pukeutuminen on monesti myös poliittinen ilmaus. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 7. Mina taas olen jokakesaisilla Suomen reissuilla kiinnittanyt huomiota siihen etta Suomessakin nykyaan pukeudutaan niukemmin ja paljastavammin kuin ennen, ja ihan pienetkin tytot jo. Siella on vaan niin kovin lyhyt se minikausi verrattuna tanne Israeliin! :) Mukavaa syksyn jatkoa teille! T. Alef2

  VastaaPoista
 8. Ja minä taas olen uimahallin saunassa huomannut, että yhä enemmän murrosikää lähenevät tytöt käyvät pyyhkeeseen kietoutuneena saunassa. Liekö paikallinen muoti? Mutta joka kerta niitä saunassa on. Ja me kurttuiset repsahtaneet mammat istumme ilkitenmulkiten...

  VastaaPoista