maanantai 17. heinäkuuta 2017

Turvallista matkaa...


Eilisesta lahtien olen ollut vahan innoissani,silla vanhin tyttareni teki autokoulutestin ja paasi lapi ensimmaisella yrittamisella.
Mihin tama aika meni?Nytko minun esikoinen on jo niin iso,etta saa ajokortin?
Hanella oli aika lailla onneakin,silla taalla ei paasteta lapi kovinkaan herkasti ensimmaisella yrityksella,mutta ilmeiseti ajonaytto oli tarpeeksi hyva lapaisyyn.
Nyt saamme me vanhemmat jatkaa "opetusta",silla taalla Israelissa vastakortinsaaneella tulee olla 3kk joku aikuinen ajokortin omaava kyytilainen.
Sen jalkeen edelleen toiset 3kk on istuttava viela kyydissa iltaisin ja senkin jalkeen puoli vuotta(en ole ihan varma ajasta)kyytiin saa ottaa vain pari matkustajaa.
Kaikella talla pyritaan estamaan onnettomuuksia,joita tapahtuu aivan liian paljon tassa maassa ja varsinkin nuorten hurjastelijoiden taholta.
Tyttoa en ole viela tavannut,mutta kunhan kotiutuu kolmen paivan siviilipalveluseminaarista haemme kortin ja paasee nayttamaan ajotaitoaan myos aidille.
Hauska yhteensattuma oli,etta kymmenista autokoulunopettajista Noa valitsi opettajakseen yhden,joka on opettanut myos isoaitinsa ja tatinsa ajamaan.Isoaiti-safta ajoi korttinsa vahan myohemmalla ialla ja edelleen yli 80-vuotiaana ajelee taalla Jerusalemin liikenteessa.Itsellenihan tama Israelin liikenne ei ole ollut koskaan ongelma,silla olen aina ollut meista kolmesta sisaresta eniten kiinnostunut autoista ja nuorena olin isan apuna hinaamassa autoja tai muuna apuna.
Opettelin ajamaan autolla 10-vuotiaana ja kahdeksan vuoden "harjoittelun"jalkeen ei ollut ongelmia saada kortti.
Muutaman vuoden taalla Israelissa olemisen jalkeen ostimme siskoni kanssa auton,eika takalaisessa liikenteessa ajaminen ollut koskaan mitenkaan pelottavaa.
Muistan aikoinaan miten suomalaiset YK-sotilaat karttoivat mahdollisuuksien mukaan Jerusalemia,silla taalla oli heidan mielestaan kaikkein pelottavin liikenne.
Uudet autot oli kuitenkin kaytava katsastamassa taalla,joten tanne oli vain uskallettava.Kyllahan taalla torvet soi,autot kiilaa eteen ja ajetaan lujaa,mutta liikenne on kuitenkin tosi sujuvaa.Kaistan vaihdossa annetaan tilaa ja annataan etuoikeus,jos vaikka liikennevaloissa huomaat olevasi vaaralla kaistalla.
Monesti turistia suututtaa,jos liikennevaloissa punaisilla takana oleva auto toottailee.Selitan heille,etta he tuntevat jo valojen vaihtumisjarjestyksen ja nain "herattavat"edella olevan vihreisiin valoihin.


Autot taalla on aika lailla uusia vaikka kalliita ovatkin.
Erona Suomeen huomaa,etta taalla on vahemman kalliimpia autoja,eniten keskikokoisia ja pienia.Tosin tila-autoja nakee entista enemman johtuen myos suurista perheista,mita taalla on paljon.
Me vaihdoimme 7-hengen tila-auton kahteen pieneen,silla ajomme on lahinna kaupunkiajoa ja bensan kulutus aikamoista.Jos matkustaamme joskus koko perheena jonnekin,voimme tehda sen sitten kahdella autolla.Vajaan kk kokemuksella huomaan.etta bensan kulutus on kuukaudessa noin 250 euroa vahemman...
Nyt vaan jannitetaan sita ensimmaista naarmua tai lommoa uuteen autoon.
Niitahan taalla tulee vaikka itse varoisi kuinka paljon eika kolaroi!

10 kommenttia:

 1. Onnea Noalle ajokortista ja sitä onnea tarvitaan liikenteessäkin!
  Taitaa olla äitinsä tyttö, kun sai kortin eka kerralla... tämä tätikin sai vasta toisella.
  Juuri katoin kalenteria, että enää pari viikkoa ja sitten taas tavataan, pitkästä aikaa! Tervetuloa Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noan puolesta.Pian tosiaan nahdaan!Lasketaan jo paivia...

   Poista
 2. Hienoa,ja onnea Noalle:) Oma täkäläinen ajokorttini meni juuri umpeen,enkä uusinut sitä;suomalainen kortti on vielä voimassa. En ole ájanut vuosiin, enkä varmaan osaa edes ajaakaan enään kun kokemusta ei kauheasti muutenkaan kertynyt,joten sai olla kortti uusimatta. En tiennytkään tuosta että vanhemman henkilön pitää olla mukana 3 kk, ja sen jälkeen vielä illalla 3 kk,hyvä juttu, toivottavasti tuollaisella on tosiaankin vaikutusta hurjasteluun,ja vastuulliseen ajamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael!Hyva tosiaan,etta on pieni kontrolli alussa nailla kuskeilla.Aivan liian paljon onnettomuuksia taalla...

   Poista
 3. Onnea ajokortinsaaneelle!!!
  Meillä mopokuume pahimmillaan ja pojan saa tekemään vaikka ja mitä, kun vetoaa mopokorttiin ja mopoon......hah!!
  Näemmeköhän tälläkään kertaa?!?!
  -Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla!Jos et paase Leenan synttareille elokuussa,niin ei varmaan sitten nahda.Yrita tulla!

   Poista
 4. Jerusalemin liikenne oli meistä varsin helppoa, emmekä ajatelleet ollenkaan, että siinä olisi ollut mitään vaikeutta tai vaaraa. Johtunee vuosien ajeluista Istanbulissa, jossa liikenteessä päti viidakon lait:). Turvallisia ajoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissa varmaan on samanlainen liikenne,joten ei ollut teille mitaan uutta.

   Poista
 5. Äitinsä tyttö...olet sinä niin hyvä kuski...muistelen. Siellä myös näkee valkoisia autoja pääsääntöisesti, mikä on kyllä ymmärrettävää auringon paahteessa. Ihanaa lomaa ja tuokaa lämpöä tullessanne!
  -Sussu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ostettiin valkoinen vaikka tykkaan kylla tummista autoista enemman...Kiitos,olen tilannut sen lammon elokuuksi Suomeen,joten ala huolehdi!

   Poista