maanantai 14. syyskuuta 2009

Pikkusiskolla

Taalla kaukana "koto-Suomesta" kun asuu,yksi parhaimmista asioista on oma sisko lahella.Joku kysyi joskus meidan tarinaamme,kuinka olemme Israeliin paatyneet ja lyhyesti kerrottuna mina,siskoni ja serkkumme tulimme 3 kuukaudeksi kibutsille vapaaehtoistyohon ja me siskoni kanssa olemme edelleen silla matkalla.
Siskoni muutti viime kuussa Jerusalemista eraaseen 35.000 asukkaan kaupunkiin Kuolleelle Merelle pain eli aika eramaahaan...Etaisyydet eivat taalla pienessa maassa ole pitkat,joten ei meilla ole siltikaan kuin 23 km valillamme...
He vuokrasivat asunnon,jonka parvekkeelta nama kuvat ja alkavat pian rakentaa omaa taloa tassa kuvassa kauempana nakyvaan kylaan.


Aina kun ajan Jerusalemista talle Kuolleen Meren tielle ajattelen,etta missa mina oikein asun.Yhtakkia nakyy lampaita ja vuohia paimenineen,hevosia,aaseja,kameleita ja beduiinitelttoja.Kuin olisin yhtakkia ulkomailla!!!No ehka naihin nakymiin nyt tottuu,kun tulee kaytya siskolla kylassa...
Tama Kuolleen Meren seutu on maapallon matalin luonnonmuovaama paikka.Se on 408 m Valimeren pinnan alapuolella.Siella on aina myos kuumempi,noin 10 astetta lampimampaa mita Jerusalemissa.Kuollut Meri sinallaan on kokemisen arvoinen paikka.Vesi on niin suolaista,etta uimataidottomatkin pysyvat pinnalla.Vedessa ei voi uida vaan kellutaan veden pinnalla selallaan.Selallaan siksi,etta pitaa todella varoa,ettei suolavetta mene silmiin.Pieni tippakin kirvelee ihan mielettomasti.
Kuolleen Meren mutakin on tunnetusti hyvaa iholle ja sita ihmiset hierovat kehoonsa,ettei jaa kuin silmat nakyviin.Huomaampa,ettei minulla ole sellaisiakaan kuvia.Mutakuvat taitavat olla siella kibutsiaikaisissa albumeissa...

11 kommenttia:

 1. Sinulla ja siskollasi on molemmilla mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan ja on varmasti helpottavaa, kun joku läheinen asuu siellä kaukana, sinua lähellä!

  Itse huomaan usein kaipaavani Suomesta juuri niitä läheisimpiä ystäviä ja sukulaisia, täällä asumme vain me, ketään muita sukulaisia ei lähitienoilla asu, jollei oteta lukuun mieheni veljeä vaimoineen, jotka juuri muuttivat New Yorkin alueelle. Mutta New York on kaukana meistä, joten tuskinpa juuri sen useammin tapaamme kuin ennenkään... :-(

  Kuollut meri olisikin joskus mielenkiintoista kokea. Onko siellä muuten miten kuuma kesäisin, syksyisin, talvisin ja keväisin? Täällä Teksasissa kesä on ihan hurjan kuumaa aikaa, mittari on yli 40 asteen ja vielä pitkälle syksyyn mennään yli 30 asteessa. Nyt olen ollut niin iloinen, kun vettä on sadellut jo useamman päivää ja mittari alle 30 asteessa.

  VastaaPoista
 2. On mukava kuulla kuulumisia sieltä kaukaa.

  Hienoa, että sinulla on sisko siellä lähellä.
  Kyllähän minusta kuulostaa niin eksoottiselta sinun arkesi siellä ;)
  Kiva kun jaat meillekkin kokemuksiasi.

  VastaaPoista
 3. Jerusalem on maan kylminta seutua,koska on vuorella.Taalla kesalla on myos 30-40 astetta,marraskuuhun asti on viela n.20 astetta.
  Talvella sataa vetta(toivottavasti)ja lampotila voi menna joskus 0 alapuolelle,jolloin saadaan tanne lunta ja lapsille vapaata kouluista.
  Kevat alkaa helmi-maaliskuussa ja ilmat lampenee...
  Kuollut Meri ja Eilat tosiaan 10 astetta lisaa Jerusalemin lampotilaan.Tel Avivin rannikkoseutu vahan lampimampaa Jerusalemiin verrattuna ja erittain kosteaa,joten siella on heti kuumemman tuntuista.
  Pieni maa,mutta lapotilaerot suuret.Sanotaanhan sita,etta pohjoisessa Hermonilla lasketellaan ja Eilatissa paistatellaan rannalla ja etaisyytta on vain 450 km!!!

  VastaaPoista
 4. Aika karun näköisiä maisemia! On varmasti ihana että siskosi on siinä lähellä... Kiva lukea arjestasi siellä, niin erilaista kuin täällä kotosuomessa ;)

  VastaaPoista
 5. Voi mikä tuuri teillä on käynyt, että olette molemmat siellä. Ja että laosillanne on vielä niin saman ikäiset serkut. Vau!

  VastaaPoista
 6. Mä vähän mielessäni ajattelinkin kibutsi-mahdollisuutta. Olen näet nuorena itsekin tutkinut samaa mahdollisuutta :) Mutta rohkeus, varsinkin lähteä yksin puuttui, ja matkakaveri. Ja tietenkin asia unohtui kun kohtasin mieheni lukioaikana :)

  Aivan ihanaa että te molemmat löysitte "elämänne" sieltä. Helpottaa varmasti kovasti elämää siellä kaukana.

  Ehkä joskus itsekin pääsee vielä Israeliin. Joskus kymmenen vuoden päästä, ilman tenavia ;) Ja voi kokea maan pohjoisesta etelään. Eilatis olen ollut viikon verran parikymmentä vuotta sitten. Apua,se on varmaan moninkertaistunut sen jälkeen :D Ja turistikiereros Jerusalenissa.

  VastaaPoista
 7. Ihanaa löytää tällainen blogi!Aloitin bloggaamisen itse eilen ja heti löysin tällaisen blogin... Käyn itse Israelissa yleensä joka kesä, tänä kesänä en päässyt, koska odotan esikoistani enkä olisi varmaankaan mahan kanssa jaksanut niissä helteissä :) Meidän Israel-koti sijaitsee Tveryassa. Täytyypäs lisätä tämä blogi listaani :)

  VastaaPoista
 8. Oli mukava huomata, että olit kirjoittautunut lukijakseni. Tulin minäkin vastavierailulle:) Koskaan en ole käynyt Israelissa, mutta sekin aika ehkä vielä koittaa. Pitääkö paikkansa, että autiomaat kukkivat johonkin aikaan keväästä runsaassa väriloistossa?

  VastaaPoista
 9. Kiva saada uusia lukijoita!!!
  Kevaalla tosiaan on vihreampaa,mutta en missaan variloistossa autiomaata ole viela nahnyt.Muutamia kukkia siella taalla.
  Eramaa on tosiaan aika karu,mutta taas toisaalta hieno.Joskus ollaan tehty jeeppiretkia siella ja kivista ja kallioista loytyy jos minkalaista varia.
  Siita tama maa on niin janna,etta vain muutaman kymmenen km paassa alkaa taas tasangot ja suuret vijelykset.
  Eilat on todella muuttunut 20 vuoden aikana.Maisemaan on ilmestynyt monet luksushotellit,ostoskeskukset ja kaupunki laajennut ylos vuorelle.
  AinoSofia,samaa arkea taallakin eletaan ja useinmiten siita on eksoottisuus kaukana...

  VastaaPoista
 10. Se kibbutsi taitaa olla vaarallinen juttu, sillä saman tarinan kertoi luokkatoverini, joka tuli Suomeen päivittämään opintojaan Eilatista ;-)

  VastaaPoista
 11. Tosi jännää,että siskosikin jäi tänne.Tosi kivaa varmaan,kun on tuttu henkilö lähellä.

  VastaaPoista