keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Cotton

Tahan aikaan vuodesta on puuvillankeruun aika ja mina palaan aina muistoissani parinkymmenen vuoden taakse.
Olin tullut kibbutsille kolmeksi kuukaudeksi vapaaehtoistyohon.Muistan lammon,mullan tuoksun ja sirkkojen sirkutuksen...seka ensimmaisen tyopaikkani puuvillapellon.
Heratys aamulla klo 04 ja lahto kibbutsin pakettiautolla toisen vapaaehtoistyontekijan ja kibbutsin miesten kanssa puuvillapellolle.
Tama toinen tytto jatettiin pellon reunalla olevaan parakissa olevaan "keittioon",iskettiin jainen kana ja vahan perunoita ja muita kasviksia kateen ja pyydettiin ruoan olevan valmiina tiettyyn aikaan.Kylla siina monella tytolla tuli varmasti aitia ikava,viela jos ei kotona oikein kokkaushommat olleet kiinnostaneet...

Mina toimin miesten apulaisena pellolla.Tallainen kone kerasi puuvillan



ja se siirrettiin tallaiseen koneeseen,joka junttasi puuvillan tiheaksi laatikoksi.
Minun tehtava oli kerata reunoille lentava ylimaarainen puuvilla talteen.Minut nostettiin myos taman laatikon paalle asentamaan muovia paalle ja sitomaan se kiinni.


Muistan aina,kun odotin seuraavaa kuormaa ja makasin siella puuvillakasassa.Tunne oli jotenkin uskomaton,eksoottinen,niin kaukana kotoa jossain Israelin puuvillapellolla...
Jossain vaiheessa pidimme sitten ruokataukoa ja paasimme maistelemaan "kokin" aikaansaannoksia.
Aamupaivalla oli jo niin kuuma,etta suihkutin itseni vaatteineni lahes ihan lapimaraksi keittion seinustalla olevalla vesiletkulla.Se viilensi vahaksi aikaa...
Nykyaan eksoottisuus on kaukana elamani tavallisesta arjesta,mutta tallaisia tunnelmia siis ihan ensimmaisina paivina tassa maassa!!!




14 kommenttia:

  1. Eksoottista ja mielenkiitoista! Kauniit kuvat :)

    VastaaPoista
  2. Huh! Oikein varsinainen hyppy uuteen! Vaikkakin varmasti mielenkiintoista ja avasi silmiä. :)

    VastaaPoista
  3. ihanaa-itse olen katsellut noita puuvillan oksia kukkakaupassa-maksavat 3 e kpl. ne olisi kauniita kotona

    VastaaPoista
  4. Nyt selvisi miten tulit Israeliin..;-) Mielenkiintoisia muistoja sinulla.Minäkin olin kibutzissa,mutta keittiössä ja ruokasalissa töissä.Ja toisen kerran hedelmiä pakkaamassa.

    VastaaPoista
  5. Minakin olin silloin eka kerran siella ollessa kibbutzilla, mutta en koskaan paassyt naihin eksoottisiin hommiin :(. Olin ensin toissa lastentalolla ja kun pyysin parin kuukauden paasta jotain muuta hommaa, niin jouduin hotellin kanvilaan... En koskaan paassyt edes keraamaan appelsiineja...

    VastaaPoista
  6. Moi! On se varmaan ollut aikamoinen kokemus nuorelle tytölle!
    Kiitos muuten oppitunnista.... täytyy myöntää että tiesin että pellava kasvaa pellolla, mutta en sen enempää!
    Kristina

    VastaaPoista
  7. Varmasti eksoottinen kokemus! Nyt tiedän sitten minäkin miten puuvillaa kerätään :)

    VastaaPoista
  8. Joo,kiva kokemus tosiaan minun tyohistoriassa,etta sen muistaa viela parinkymmenenvuoden jalkeenkin.
    Mi;pitaisi taas kayda puuvillapellolla "varkaissa" nappaamassa muutama oksa koristeeksi.Tykkaan itekkin niista,edelliset oksat tuli havitettya ehka jonkun muuton yhteydessa.
    Yaelian,olen ehka jossain aiemmassa postauksessa maininnut siita,miten olen tanne paatynyt.Tosiaan se tavallinen tarina...jain sitten tanne koukkuun,mutta maan takia.Se"tumma mies "loytyi vasta 10 vuotta myohemmin.Heh!
    Tuula,minakin olin loppuajan lastentalolla toissa.Siita olisi ainesta taas jo toiseen postaukseen...

    VastaaPoista
  9. Mina olin kibbutsilla muovitehtaalla. Ei niin romanttista! Myohemmin paasin navettaan. Se oli maailman ihanin tyopaikka!

    VastaaPoista
  10. anumorchy;muistuu mieleen kibutsilta yks "volu" (huom!volunteer),joka oli kibutsin navetalla toissa.Aina kun han tuli ruokasaliin syomaan suoraan navetalta,han haisi tosi paljon navetalle.Kaikki volut huitoi sita kauemmksi,mutta se van hymyili ja tuli lahemmaks istumaan.
    Mutta ei olleet hajut sen paremmat kanalassa tyoskenneille...

    VastaaPoista
  11. Kuinka kaunis tuo puuvilla onkaan, ihana. Tuollaiset muistot ovat mukavia. Minäkin nuoruudessani;) haaveilin kibbutsille menosta... se toive ei kuitenkaan toteutunut.

    VastaaPoista
  12. Ihana kokemus varmaan :-)Puuvilla on kaunis kasvi!Mukavaa viikonloppua :-)

    VastaaPoista
  13. Haaste olisi sinulle blogissani :)

    VastaaPoista