maanantai 5. kesäkuuta 2017

Lepopaiva


Lauantai aamu,aurinko nousee,mutta viela on ihanan raikasta,kahvikuppi edessa ja lehti kadessa,linnut laulaa ja on ihanan rauhallista.Sapatin hiljaisuus!
Oi etta mina nautin naista sapatti aamuista,kun voi nousta omaan tahtiin,ei ole toita ja voi vain nauttia ihanasta vapaapaivasta.
Sapatti on viikon seitsemas paiva,silla viikko alkaa taalla sunnuntaina.
Sapatti alkaa perjantai-iltana auringon laskusta ja kestaa auringon laskuun lauantai-iltana.Taman vuoksi sen alkamisaika vaihtelee viikottain.Nain kesalla se alkaa ja paattyy myohaisempana ajankohtana.Varsinkin Jerusalemissa,mutta myos muualla maassa perjantai-iltapaivalla aistii jo sapatin tunnelman.Oikeastaan  sapattiin valmistautuminen alkaa monella jo torstai-iltana,kun monet alkavat jo kokkaamaan ja valmistamaan salaatteja sapattiaterioille.
Mina en niin paljon salaatteja tee,etta ehdin tehda ruoat vasta perjantai aamuna ja aikaa jaa viela muuhunkin.
Valmistan kuitenkin ruoat seka perjantai-illalle etta lauantaiksi,kuten on hyvin yleista taalla ettei sapattina kokkailla.Sapatin alkaessa huomaa kuinka liikenne hiljenee,naapurin rouva pesee viela portaikkoaan,naapurin katolla olevasta kovaaanisesta alkaa kuulua muutama sapattilaulu(tama ei ole mitenkaan yleista,mutta meidan kadulla tapa),miehet astelevat synagogaan,koti on siisti,nainen sytyttaa sapattikynttilat ja koko tienoo hiljenee.Kukin viettaa sapattia tietysti omalla tavallaan.
On uskonnolliset juutalaiset,jotka osallistuvat synagogassa rukouksiin;perjantai-iltana seka lauantaina aamulla,iltapaivalla seka illalla.
Uskonnollisilla on tosi paljon erilaisia saantoja mita ei saa sapattina tehda silla se on heille ehdottomasti vain lepopaiva eika tyota tehda.
Asioista voi tietysti olla eri mielta mika on tyota ja mika ei,mutta uskonnollisa ohjaa paljolti rabbien antamat kaskyt ja ohjeistukset.Toisille taas sapatti on vapaapaiva,jolloin voi lahtea rannalle,retkelle tai ravintolaan.
Liikkumiseen tarvitsee oman auton,silla julkinen liikenne ei toimi sapattina.Tietysti takseja voi myos kayttaa ja pyorailla on helpompaa,kun liikennetta on paljon vahemman.
Kaupat ovat kiinni sapattina seka useat kahvilat ja ravintolat.Ruokapaikkoja silti loytyy niita haluaville.
Jerusalemin kahdesta suuresta elokuvateatterista toinen on auki ja toinen kiinni sapattina,joten elokuviinkin paasee,jos haluaa...Lapsuudessani Suomessa sunnuntai oli myos lepopaiva.
Aamulla kaytiin kirkossa,syotiin vahan juhlavampi ateria,kutsuttiin vieraita tai kaytiin vieraisilla.Monesti sunnuntaihin kuului myos vahan kauemmaksi suuntautuva mummolareissu.
Viime vuosina Suomen lomilla olen vahan sekaisin paivista Sunnuntai ei enaa tunnu sunnuntailta.Kaupat on auki ja ihmiset kulkee ostoksilla samaan tapaan kuin arkenakin.
Ikaan kuin sunnuntai olisi menettanyt merkityksensa...
Onko tama vain minun tuntemukseni?
Kertokaa te!


Toivotaan lamminta kesakuuta ja kesaa myos Suomeen taalta kesaisen lampimasta Jerusalemista.
                                          Ja rentouttavia lepopaivia jokaiselle!

18 kommenttia:

 1. Kiva postaus,kiitos!
  Kyllä se lämpö ja vihreys voittaa täälläkin! Ja loma on lomaa sadesäälläkin. Luontokin siitä kiittää.
  Henkilökohtaisesti minulle sunnuntai on lepopäivä. Ikävä kyllä se on totta, että Suomessa lepopäivällä ei enää kaikille ole merkitystä.
  Se on kaikille kuitenkin hyväksi- pysähtyä hetkeksi!
  Kesäterveisin: Sussu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussu!Kiva kuulla sinusta.Olenkohan mina vahan nostalgisissa tunnelmissa,kun mietin lapsuutta ja nuoruutta.Kuuntelen tassa silittaessani Katri Helenan ikivihreita...Kivaa kesaa sinulle!

   Poista
 2. Minä mielelläni pyhittäisin sen lepopäivän, mutta kun kaupat on auki, tulee sinne joskus mentyä. Tämä tuli tosin tutuksi jo Istanbulissa, jossa mikään ei pysähtynyt vaikka oli millainen paikallinen pyhä hyvänsä. Sapatti kuulostaa siis levolle. Niin kuin pyhäpäivän tarkoitus olisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylla minakin Suomessa lomillani kayn sunnuntaina kaupoissa.Kylla sen maitopurkin voisi ostaa edellisenakin paivana...

   Poista
 3. Tuo parvekkeesi näyttää niin viihtyisältä:) Minä hieman toivoisin että myös sapattina olisi busseja,edes harvoin,sillä en oikein pääse minnekään silloin. Mutta onneksi lähellä on sapattinakin toimiva supermarketti,ja kahviloita ja sen sellaista.
  Kaipaan sitä että Suomessa on julkista liikennettä 7 päivää viikossa.Mukavaa loppuviikkoa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autottomalle,joka haluaa matkustaa sapatti on vahan hankala.Itse nautin raskaan tyoviikon jalkeen levahtaa ja lueskella sapattisin.

   Poista
 4. Hei!!
  Hyvä on tässä kiireisessä maailmassa viettää myös lepopäivää ja meille se on sunnuntai, vaikka kaupat on nykyään auki silloinkin.
  Isossa Kirjassakin sanotaan, että muista pyhittää lepopäiväsi.....
  Täällä välillä paistaa ja välillä sataa, sellainen Suomen kesä tänä vuonna.
  Kesäterveisin Ulla

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti vahan lampenee teillakin.Tosin paasette myos etelan lampoon...

  VastaaPoista
 6. Ihanan kesäisiä kuvia! Nuo lepopäivät kuulostaa niin leppoisilta... täällä ei tällä hetkellä niitä pahemmin näy. On taottava kun rauta on kuumaa...
  Eipä sitä tule sunnuntaisin kaupoissa käytyä, vaikka auki olisivatkin. Joskus jonkun maitopurkin haen kyläkaupasta, mutta oikein varsinaisesti ostoksille, en ole tainnut lähteä ikinä.
  Meillä näyttää jo aika hyvälle, että mittari kipuaa tällä viikolla lämpimälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on lepopaivat sitten talvella.
   Nauttkaa nyt lammosta ja kyllahan te nautittekin.Onhan sitten niitakin,jotka heti valittaa,etta on jo vahan liian kuumaa ja kuivaa...

   Poista
 7. Muistui mieleen kun olin siella Jerusalemissa tyoharjoittelussa Misgav Ladah-sairaalassa nuorena katilo-harjoittelijana.....sain kylla yksin hoitaa synnytyksen kun uskonnolliset katilot eivat paljon viitsineet synnytyshuoneessa pyorahtaa ja tarkistaa oliko kaikki hyvin.....osasin varmaan 3 arabian kielista sanaa: hengita, ponnista ja vetta....heh! No kymmens lapsi syntyi sille mammalle kunnialla Sapatin rauhassa......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehka olit niin hyva,etta antoivat sinun hoitaa homman!Heh!
   En tieda mista tosiaan johtui etteivat olleet mukana,mutta uskonnolllisilla on poikkeuksellisesti lupa tehda tyota kuten sairaaloissa myos sapattina.
   Ootko muuten joutunut kayttamaan oppimiasi arabian sanoja myos Englannissa?

   Poista
 8. Perjantai-ilta Jerusalemissa on hieno kokemus. Siellä sapatin tulon huomaa, kun kaikki hiljenee. Ennen kai Suomessakin on ollut sellaista lauantaisin, kun ehtookellot ovat soineet pyhän alkamisen merkiksi. Ei sitä tosiaan ole enää.

  VastaaPoista
 9. Taalla on hyvin yleista se,etta koko perhe/suku kokoontuu sapattiaterialle vaikka myohemmin nuoriso lahteekin omille menoilleen.Tavallaan kaikki valmistautuu ja hiljentyy sapatin viettoon...

  VastaaPoista
 10. Toivoisin kokevani joskus Israelissa sapatin, siis ihan oikean.
  Olenhan ollut täällä Suomessa sapattiaterialla, mutta ei se ole samanlainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti paaset sen kokemaan,silla silla on aivan oma tunnelmansa...

   Poista