keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Rosh Hanikran luolasto


Lomalla olin todella lomalla etten edes tanne bloggaamaan ehtinyt.
Ei paivat sentaan kokonaan mitaan lekottelua olleet vaan teimme paivan retkia eri puolille maata.Tamahan on mahdollista taassa pinta-alaltaan pienessa maassa.
Esimerkiksi aivan pohjoiseen Libanonin rajalla sijaitsevaan Rosh Hanikran luolastoon on Jerusalemista matkaa vain pari sataa kilometria.
Viime kaynnista siella olikin aikaa silla odotin silloin kuopustamme 9 vuotta sitten.

Paivan alkuun vuokrasimme pienet sahkoautot,joilla ajelimme tata kaunista rannikkoa.
Kaunis luonnontilassa oleva rannikko ja vahan kauempana nakyva hiekkainen uimaranta.
Rannan laheisyydessa oli myos pieni sahkopistokkein varustettu asuntovaunualue,jollaista en ole taalla viela ennen nahnyt.Vasta parin vuoden aikana tanne on alkanut ilmaantua asuntovaunuja ja nain vahitellen myos heille palveluita...


Luolat ovat syntyneet vuosituhansien kuluessa,kun Valimeren aallot ovat muokanneet valkoista ja pehmeaa kalkkikivikalliota.
Luolatunneleita on kaikkiaan noin 200 metria.
Alas luoliin paasee koysirataa pitkin.Nain loma-aikaan niihin on vain aikamoiset jonot,etta saimme odottaa reilu puoli tuntia mennen tullen.

                       Luolien sisalta kuvattua.Valimeren aallot huuhtovat edelleen kallioita.


Kauempana nakyva sotilasalus partioi ilmeisesti koko ajan alueella.Luolat ovat aivan Libanonin rajalla ja Beirutiin on tasta vain 120 kilometria.Pari kuvaa alempana on kuva tasta raja-alueesta.


Vuonna 1942 tanne rakennettiin  tunneli,jonka tarkoituksena oli yhdistaa Kairo-Haifa rautatie Beirutiin ja sen kautta Istanbuliin.
Toisen maailmansodan paatyttya oli tarkoitus avata reitti myos siviililiikenteelle,mutta 1947 lopussa alkaneet levottomuudet arabien ja juutalaisten valilla estivat hankkeen.
Tunneli rajaytettiin vuonna 1948,koska pelattiin arabien tuovan rataa pitkin aseita ja miehia Libanonista silloin arabien vallassa olevaan Haifaan.

Mielenkiintoista ajatella,jos Israelilla olisi rauha sita ymparoivien naapurimaiden kanssa,taalta voisi olla rautatieyhteydet aina Eurooppaan saakka.

Tassa kuvassa jaljelle jaanyt tunnelin alkupaa...Ranta oli lahes tyhja,silla ilma oli juuri sopivan lammin retkeilyyn,mutta ei uimiseen.Vesikin oli Valimeressa viela aika kylmaa.


Pienta jannitystakin meilla oli tulomatkalla,silla autostamme puhkesi rengas eika meidan auton varusteisiin kuulu ollenkaan vararengasta.
Meilla on sellainen tupakansytyttimeen kytkettava "vekotin",jolla saa lisattya ilmaa ja ajettua lahimmalle korjaamolle.
Reika oli vain niin iso,etta 2 km matkalla jouduimme pysahtymaan tiensivuun ja tayttamaan uudelleen ilmaa.Onneksi lahella oli kumikorjaamo ja se oli viela illalla auki,niin kykenimme jatkamaan kotimatkaa...

14 kommenttia:

 1. Onpa upeita maisemia! Minulle ahtaanpaikan kammoiselle olisi haasteellista mennä noihin luoliin...
  Ja kevätkukatkin vielä kukkii. Onneksi saitte renkaan kuntoon. Meillä on ollut pieniä haavereita lähes jokaisen auton kanssa. Pariin autoon on tullut lommoja, joku tohelo on peruutellut p-paikalla kylkeen. Mukavaa viikkoa ja terveisiä kevätsiivousten parista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkos olekaan kaynyt naissa luolissa?
   teillahan alkaa olla siella taman maan tavat,etta autot on pienilla lommoilla.Harmillista etteivat jata tietojaan...

   Poista
 2. Onpa hieno paikka. Ja näyttää niin lämpimälle. Meidänkään autossa ei ole vararengasta, mikä tuntuu minusta aika turvattomalle ratkaisulle. Mitäs jos rengas hajoaa tiettömällä taipaleella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme enaa halua samanlaista tilannetta,joten ostimme samalla vararenkaan,joka on mukana ainakin pitemmilla matkoilla.Hankalinta,ettei sille ole autossa paikkaa...

   Poista
 3. Hieno retkikohde teillä ja ilmakin mitä mainioin��
  Meillä sateli Pääsiäisenä lunta moneen otteeseen oikein sakeastikin, joten se näistä kevätilmoista täällä Pohjolassa��❄️
  Eiköhän me nuoruudessamme autoihin renkaitakin joskus vaihdettu....
  -Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo,kylla renkaitten vaihto sujuu,Hyva,etta silloin opeteltiin.Toivottavasti teilla jo vahan lampenisi ja saisitte kevaisemmat ilmat.

   Poista
 4. Hienot kuvat. Rosh Hanikrassa olin kun asuin täällä edellisellä kerralla,hieno paikka.Ja huh,onneksi pääsitte jotenkuten korjaamolle auton kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kylla aina niin hieno paikka!Meilla oli todella onnea,etta kumikorjaamo oli viela auki...

   Poista
 5. Ihanan väristä vettä tuolla. Rautatie olisi aika hieno juttu, voisi tulla junalla Israeliin asti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiko olekin ihanan sinista.
   Ajatuksena huikea,etta voisi interrailata Israeliin saakka.

   Poista
 6. Pitkästä aikaa istahdin virkkuutyön kanssa tv:n ääreen ja katselen huutopaikkakeisaria. En tie onko uus jakso vai uusinta, mutta jaksossa vieraillut Matti taitaa olla teille tärkeä henkilö? ☺️

  Upeat maisemat, mahtava retkikohde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo,tiistaina tuli jakso,jossa isani oli myymassa antiikkia.Taalla se ei nay netista,mutta nain vain pienen mainospatkan...

   Poista
  2. Hyvää mainosta toivonmukasn :)

   Poista
 7. Voi miten ihana postaus <3 Kauniita kukkia ja todella kauniita maisemia!

  VastaaPoista