sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Israelin arkea


Ulkosuomalaisten blogeissa on kiertanyt postauksen aiheena "arkielamaa".Mielenkiintoista on ollut lukea eri maiden erilaisesta arjesta.
Mietin myos Israelin arkea ja miten se eroaa Suomesta.Moni asia varmasti unohtuu,silla asioihin tottuu eika niita enaa pida minaan kummajaisina.

Tassa kuvassa nakyy talojen katoilla olevia aurinkoenergialla toimivia AURINKOKERAIMIA,joilla saadaan lammitettya KUUMAA VETTA.Keraimen vieressa on valkoinen vesisailio,jossa on tama kuuma vesi.
Kesalla auringon lammittama kuuma vesi riittaa meidan kuuden hengen perheelle suihku-ja kayttovedeksi.Talvella pilvisempina paivina joudumme lammittamaan tata kuumavesivaraajaa myos sahkolla.
En vain ymmarra miksi tata systeemia ei voi kayttaa myos talojen lammitykseen.Talot lammitetaan taalla joko kaasulla,sahkolla tai oljylla.Keittiossa meilla on KAASUHELLA,jossa uuni toimii kuitenkin sahkolla.Kaasu on hyvin yleinen taalla ruoan valmistuksessa.Toki nykyaan kaytetaan myos induktioliesia.
Muistan alkuaikoina jossain vuokra-asunnossa meilla toimi myos uuni kaasulla ja se oli todella haastavaa kayttaa.Koskaan ei tiennyt mika lampotila on sopiva ja kakut tahtoi palaa uuniin...KIERRATYS on taalla viela aika alkutekijoissaan,mutta pienta edistysta tapahtuu koko ajan.
Ulkona kaduilla on muovipullojenpalautushakkeja,seka myos lajittelupisteet pattereille,vaatteille,pahville ja paperille.
Kauppoihin on mahdollisuus palauttaa pantilliset pullot ja tolkit,joskaan "palautusautomaatit" ei ole niin modernit mita Suomessa.
Superissani on tama asia 'todella hyvin' eli siella on reijallinen kaapisto,jossa on oma kaappi lasisille,muovisille seka tolkeille.Suurimmassa osassa kaupoista pullot palautetaan paakassalle johonkin tyhjaan ostoskarryyn.
Kaipaan Suomen pullonpalautusautomaatteja kasienpesu-ja kuivausmahdollisuuksineen!!!
Taman vuoden alusta kauppoihin tuli pakolliseksi maksulliset muovipussit.Itse olin toki jo ennen pakannut ostokseni kasseihin.
Muovijatetta tulee silti edelleen paljon,silla esimerkiksi MAITOA myydaan taalla MUOVIPUSSEISSA.Nainhan on ollut joskus ennen myos Suomessa.Suuremmat RUOKAOSTOKSET tehdaan isoista supereista,joista loytaa kakkea mahdollista.Varsinkin viikonloppuostoksilla nakee asiakkaita ostoskarry tai pari ihan kukkuroillaan ruokaa.
Eras Afrikassa asuva postaaja kirjoitti ettei joka paiva kaupoista loydy lihaa tai muita tuotteita.Taalla ei tuollaista ongelmaa ole vaan kaikkea on yllin kyllin ja varsinkin hedelma-ja vihannesosastot ovat runsaat ja nayttavat.Toki lahiokauppoja,pienia leipomoita,hedelma-ja vihannes seka liha-ja kalakauppoja loytyy joka kulmalta.Ja monen ihmisen arkeen kuuluu tietysti myos TORI.Itse en ihan joka viikko torilla kay,silla inhoan etsia torin lahelta parkkipaikkaa.
Mutta jo kivan tunnelman vuoksi siella on kiva poiketa.
Ostan vahan hedelmia,erikoisleipia seka suomalaisen ystavani miehelta kauniin kukkakimpun. Usein torilla tulee poikettua,jos matkustan keskustaan KAUPUNKIJUNALLA.
Juna on helpottanut ainakin meidan arkea.Silla on helppo matkustaa keskustaan ilman etta haeskelet siella parkkipaikkaa eika aika mene ruuhkissa seisoskeluun.
Tyttareni kayttavat myos junaa paivittain koulumatkoillaan.
Pian valmistuu myos UUSI JUNANRATA Jerusalemin ja Tel Avivin valille.Matka tulee kestamaan vain puolisen tuntia,kun nyt siihen menee busseilla ruuhkista riippuen noin tunti.
EVAAT KOULUUN kuuluu joka-aamuiseen rutiiniin.
Kouluissa ei ole kouluruokailua,joten joka aamu pakkaan lapsille mukaan kahdet ateriat.
Koulu saattaa loppua vasta 17.10,joten nalka ehtii tulla paivan aikana.
Toki kotona odottaa lammin ruoka valmiina,joten evaiksi teen sampyloita ja leipia erilaisin tayttein,salaatteja,munakkaita tai pasta-annoksia.
Joka-aamuinen "paansarky" mita tanaan evaaksi ja mista kukin tykkaa...


Uskon ettei Suomessa ole enaa moneen vuoteen kaytetty SHEKKEJA,mutta taalla ne on edelleen kaytossa.En kayta niita paivittain,mutta esimerkiksi vuokraisannalle annan shekit etukateen vuodeksi eteenpain.
Myos hoitovauvojeni vanhemmat antavat vuoden alussa shekit joka kuukaudelle etukateen.
Pankeissa on shekkiautomaatit,joihin voin tallettaa shekit omalle tililleni myos aukioloaikojen ulkopuolella.
PANKKIKORTIT ja VISA kayvat taalla lahes joka paikassa,mutta PIN-koodia ei vaadita maksun yhteydessa vaan pelkka allekirjoitus riittaa.Joissakin kaupoissa tarkistetaan viela henkilollisyys.
Minun ARKEANI on paljon myos nama nakymat ikkunoistamme ja parvekkeelta.Olenhan myos paivisin KOTONA.
Asumme rauhallisella kadulla,mutta alhaalla nakyy ja kuuluu vilkkaat suuret tiet.
Tama maisema osittain haviaa,silla viereiselle tontille rakennetaan taloa enka edes tieda moniko kerroksinen siita tulee.Kolmas kerros on jo rakenteilla...


Ja tallaista arkea minulla,kun ajelen siskolleni kylaan!
MATKANTEKOA yhdessa AASIEN,HEVOSTEN JA KAMELIEN kanssa!

15 kommenttia:

 1. Nyt mä en kestä! Olisi niiiiin ihanaa olla siellä teidän kanssanne, nauttimassa Israelin keväästä! Mutta eipä tälle nyt mitään voi, en pääse. Tavataan viimeistään elokuussa, kun tulette tänne.
  Niin tuttua tuo kaikki arki, vuosien aikana tutuksi tullutta... Torilla on ihanaa käydä ostoksilla ja fiilistelemässä. Viimeksi kesäkuussa haettiin kaikki aamu- ja iltapalatarvikkeet Mahanelta.
  Mulle on aina vain yhtä eksoottista nuo aasit ja kamelit tiellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa todella,ettette tulekaan tana kevaana.Yritetaan kestaa.Uskotko,etta aasit on mullekin viela aika outo naky maantiella...

   Poista
 2. Amerikassahan käyttävät vielä kanssa shekkejä. Suomen pankissa pyörittelivät päätäni, kun vein sinne shekin vaihtoon. Toivoivat Amerikan jo tulevan tälle vuosisadalle. Eivät siis ehkä tieneet, että sielläkin vielä niitä on. Itse kyllä muistan, kuinka omat vanhempani kirjoittelivat lapsuudessani shekkejä. Ja lahjashekki oli toivottu lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan minakin,kun Suomessa oli viela shekkeja.Itse en tajunnut niita enaa olevan,kunnes isani niita taalla ihmetteli.

   Poista
 3. Kyllä on mielenkiintoista lukea ihan tavallisesta arjestanne, joka täältä käsin luettuna kuullostaa niin eksoottiselta!
  Nuo torikuvat on upeat!
  Mukavaa kevättä sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitaisi menna torille uudestaan kuvailemaan.Siella on hyvia kohteita.Kivaa lumilomaa teille!

   Poista
 4. Olipa mielenkiintoinen postaus arjestasi!
  Täällä monia asia muuttuu lyhyessä ajassa ja kaikkeen tottuu. Sitten joku joka on ollut muutaman vuoden ulkomailla, ihmettelee esim. kassalla lähimaksu-mahdollisuutta.
  Täällä vietetään nyt talvilomaa ihan mukavassa säässä.
  Iloista kevättä sinne!
  - sussu -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taytyy kysya,etta mika on lahimaksu mahdollisuus?Aina on uusia asioita ja uusia sanoja,joita ei enaa ymmarra...Sinullekin kivaa kevatta,toistaiseksi lumista!

   Poista
  2. Kurkkaapa suomen pankkikorttiasi, onko sen vasemmassa yläkulmassa kaarisymboli? Jos on, voit maksaa alle 25 euron maksuja (Suomessa)vain viemällä kortin maksupäätteen lähelle. Pienet ostot voi maksaa nopeasti ja turvallisesti, ei tarvi näpytellä pin-koodia.

   Poista
 5. Kyllä oli tosi mielenkiintoista lukea normi arjesta.
  Kaasu-uuni on varmasti hankala käytännössä, mutta noi levyt ovat niin nopsia.
  Vai on siellä shekit käytössä. Jännä systeemi pankkikortin kanssa, onko se turvallinen käyttää ?
  Kiitos vielä postauksestasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaasulla keittaminen on todella nopeaa ja Suomessa lomalla kokkaaminen onkin aina vahan hankalaa sahkoliedella.
   Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia pankkikortin tai Visan kanssa.Eihan Suomessakaan PIN-koodia ole aina vaadittu,ehka kuitenkin henkkarit...

   Poista
 6. Tämä oli tosi kiva postaus,vaikka tuttuja asioita kun samassa maassa asutaan.Joissain koulussahan saa myös ateriat,tiedän oppilaita joilla on sellaiset koulussa mutta se taitaa olla harvinaisempi juttu. Ja en tajua tuota että pitää olla shekit vielä käytössä,ainoa asia mihin minulla menee shekit on siihen kuukausittaiseen vaad habaitiin eli talon siivoukseen,ylläpitoon ym. Luin muuten äskettäin että kohta on tulossa se että pitää olla pin-koodi kun maksetaan kassalla itse päätelaitteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei Vaad habaitia maksetakaan,kun tama on vain kolmen perheen talo ja itse siivotaan portaat.Olisipa hyva,jos pin-koodi tulisi tannekin.Olisi turvallisempaa,kun nykyaan ei aina kysyta edes kenen kortilla maksaa...

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 7. Hei! Olipa kiva kuulla arjestasi, onhan se erilaista kuin täällä.

  Meillä oli minun lapsuudessa ja mun ensimmäisessä kodissa kaasuhella ja -uuni, kaasu oli hyvä kyllä keittopuuhissa (nopea) mutta uunin kanssa todellakin oli niin ja näin :) Nytkin haluaisin kaasuhellan juurikin tuon nopeuden takia, mutta en oikein uskalla kaasupullojen kanssa sisätiloissa leikkiä...
  Kesällä kyllä käytän kaasugrillin keittolevyä ulkona aina kun ilmat sallivat!

  Ihanaa kevättä teillä jo siellä, täällä sitä vielä odotellaan :)

  VastaaPoista