maanantai 9. tammikuuta 2017

Autolla Israeliin


Muutama postaus taaksepain lupailin vahan kertoa matkastamme autolla Suomesta Israeliin.
Siskoni kaiveli vanhoja albumeita esiin Suomessa ja lahetti muutaman kuvan matkasta.

Vuosi on siis 1989,jonka ehka voi aika hyvin paatella hius-ja vaatemuodistamme.
Tassa kuvassa olen(mina keskella) ystavani Riikan(vas.) seka siskoni Leenan(oik.) kanssa onnellisesti jo Kreikassa Pireuksen satamakaupungissa pitka ajomatka takana.


 Riikan isan tuttava herra K oli saanut paahansa matkustaa Israeliin autolla,mutta kielitaidottomana ei uskaltanut tehda sita yksin vaan halusi oppaita matkalleen.
Han lupasi maksaa bensat ja laivamatkat,joten me seikkailunhaluiset olimme valmiita lahes ilmaiseen matkaan lapi Euroopan rakastamaamme Israeliin saakka.

Jo ensi hetkista matkamme alettua Pohjanmaan Lappajarvelta huomasimme ettei herra K ollut mikaan Mika Hakkinen.Ajo oli nykivaa ja hyvin epavarmaa.Kaasua ja jarrua han painoi koko ajan edestakaisin.
Vilkaisimme toisiamme ja kukin varmasti ajatteli,etta mitenkahan me selviamme taman kuskin kyydissa Israeliin saakka.
Matkaan lahdimme 9.9 ja aika verkkaista vauhtia matkaa tehden Kreikkaan saavuimme yhdeksan paivan jalkeen 18.9.
Tukholmassa herra K meinasi jo ajaa ensimmaisen kolarin ajettuaan vaaraan ja hermostuksissaan teki U-kaannoksen kielletyssa paikassa.
Tiesin olevani paljon parempi kuski mita han ja aloin hanta vahitellen pehmittaa.Han oli vannoutunut vanhapoika eika oikein luottanut naisiin eika varsinkaan naiskuskeihin.
Pyysin paasta ajamaan ja sanoin,etta han voi vapaasti heti sanoa,jos ajattelee etten osaa ajaa.Sanoin,etta koko matka on hanellekin paljon helpompi,jos voimme vaihdella ajamista.
Lopulta Saksaan saavuttuamme han suostui...Matkalla tietysti sattui jos mita,kun pitkaan ollaan samassa pienessa autossa.Ikaeroa meilla oli aika paljon,joten musiikkimakumme eivat tietenkaan kohdanneet.Jouduimme vaan kiltisti kuuntelemaan herra K:n ikaluokan musiikkia.
Olisimme halunneet enemman poiketa joihinkin ohittamiimme kaupunkeihin,mutta K ei uskaltanut eika halunnut jostain syysta...
Muutaman kerran han hermostui aivan totaalisesti.
Yhtena paivana Jugoslaviassa ajaessamme saavuimme kolaripaikalle ja odottaessamme ainakin tunnin joku paikallinen viittoi meita seuraamaan hanta,kun han vie meidat kiertotieta kolaripaikan ohi.
Tama auttavainen jugoslaavi ajoi hirmu vauhtia jotain peltotieta ja herra K perassa.
Ja sitten pamahti!
Han ajoi valtavaan kiveen,etta tunsin kun kivi tuli juuri jalkani alta pohjasta lapi.
Huudahdin,etta varo vahan.Autosta menee oljypohja ja matka jaa tahan.Silloin han huusi"akat hiljaa" ja selka hiesta markana painoi vain kaasua.
Onneksi mitaan suurempaa vauriota ei tullut ja matka jatkui taas vahan rauhallisemmissa merkeissa.


Itavallan vuoristotiet oli aika haastavia.Piene kapeat tiet,todella jyrkat nousut,vuorenseina toisella puolen ja toisella laidalla syva rotko.
Silloin kylla ihan oikeasti pelotti kun K otti vauhtia ja lahti nousemaan jyrkkaa makea ylos.Tietenkin keskella makea oli joku hidas kulkuneuvo ja jaimme makeen.
Auto luisui hyvan matkaa taaksepain ja moottori ulvoi,kytkin savusi ja kumi haisi kunnes K paasi ohittamaan taman hidastelijan.Huh!
Saksassa Muncenia lahestyttaessa ehdotin jos kavisimme tutustumassa lahistolla olevaan Dachaun keskitysleiriin.
Se kiinnosti K'takin ja poikkesimme reitiltamme.
Dachau on vuonna 1933 perustettu natsi-Saksan ensimmainen keskitysleiri.
Se toimi tyoleirina,josta moni vangeista siirrettiin tuhoamisleireille kuten Auscwitsiin.
Sodan loppuvaiheessa sinne rakennettiin myos kaasukammio,mutta sita ei ehditty ottaa kayttoon.Kaikkiaan 30.000-40.000 vankia sai siella surmansa vuosien 1933-1945 aikana.
Todella vaikuttava paikka.Mieleen on jaanyt erityisesti siella olleet suihkuhuone,kaasukammio seka polttouunit.


Jugoslavian(nykyinen Kroatia)rannikko oli tosi kaunista seutua.Pysahdeltiin valilla uimaan ja yovyttiin kivoissa Bed&Breakfast-paikoissa rannikolla.
Yopaikkoja emme tilanneet etukateen vaan pysahdyimme illan tullen vapaisiin hotelleihin tai motelleihin.Syyskuussa niissa oli aina tilaa.
Tuolla kommenteissa siskoni muistutti viela eraasta jutusta.Iltaisin K pesi pyykkiaan ja aamulla matkaan paastyamme K:n aluhousut roikkui ikkunassa kuivumassa.
Ollaan me oltu aika seurue...
Lahes 30 vuotta sitten ei ollut autonavigaattoreita kuten tanaan vaan kartasta tutkimme reitit ja kaupungeissa neuvoimme mita kaistaa kannatta ajaa ja mita tien numeroa seurata.
Yhdeksan paivan ajomatkan jalkeen selvisimme Ateenaan ja satamakaupunkiin Pireukseen.Meilla oli viela kolme paivaa laivamme lahtoon,joten saimme pienen miniloman myos Kreikassa.Viela sattui pieni kommellus K:lle,kun paasimme hotelliimme Pireuksessa.
Respassa kysyivat passeja ja annettuamme ne K viela kuumeisesti kaiveli taskujaan ja sitten muisti,etta passi oli jaanyt edelliseen yopaikkaan.
Ehdotimme,etta seuraavana paivana palaamme takaisin sita hakemaan,olihan meilla viela aikaa laivan lahtoon.
Han ei tata hyvaksynyt vaan halusi lahtea heti takaisin.Matkaa oli muutama sata kilometria ja olimme kaikki tosi vasyneita.
Han lahti kieltelyistamme huolimatta ja puolenyonmaissa tuli passiaan heilutellen ilmoittamaan meille paluustaan.
Taytyy kylla vahan kehua,etta selvisi Ateenan iltapaivaruuhkissa yksin...Laivamme oli Vergina Lines.Ei aivan vastannut Ruotsin laivoja,mutta ihan siisti alus.
Laivamatka Haifaan kesti kolme paivaa ja laiva pysahtyi Kreetalla,Rhodoksella seka Kyproksella.
Emme kyllakaan voineet poistua laivasta naille saarille.
En tieda yhtaan onko tama laivavuoro viela kaytossa.Tiedan,etta Israelista tehdaan kyllakin risteilyja,mutta naista reittilaivamatkoista en ole varma...


Matka sinansa on jaanyt mieleen ihan hauskana seikkailuna.
Aika nuoria ja hupsujahan me kyllakin oltiin,joten epailen ettemme taineet parantaa herra K:n naiskasitysta.
Ei aavistusta miten han sai auton takaisin Suomeen.Ehka uudet oppaat olivat taas kyydissa!!!

PS.K on valkaistu tuntemattomaksi tata postausta varten

11 kommenttia:

 1. Hah! Tämä oli hauska reissu...on mitä vanhana muistella. Kuvat erinomaisia. Jotenkin tästä tuli mieleen myös meidän venereissu Hangon edustalla...siitä seuraava tarina?

  Lumisin terveisin Tampereelta! - Sussu -

  VastaaPoista
 2. Oi niitä aikoja! Minä uskon, että teillä meinas palaa päreet puolin ja toisin... Muistan niitä jyrkkiä teitä Euroopassa, missä mekin ollaan ajeltu ja minä olen pelännyt. Onneksi pääsitte ehjinä perille!
  Muistan vielä senkin, kun kerroit K:n pesseen iltaisin pyykkiään ja seuraavana päivänä auton ikkunasta vilkutti K:n alushousut tuulessa kuivuen... Hauskaa muistella noin vanhoja juttuja!

  VastaaPoista
 3. Kylläpä huvitti teidän reissu vieläkin. On teillä ollut melkoista menoa! :D

  VastaaPoista
 4. Unohtumaton elämys, kiitos kun jaoit. Silloin ei ollut maailma vielä samalla tapaa avoin, kun nyt, joten olitte rohkeaa porukkaa. Ja miten vanhempanne edes uskalsivat antaa teidän mennä?

  VastaaPoista
 5. Hah hah....Kiitos paivan parhaimmista nauruista!:)) Hieno postaus! Kiitos kun jaoit...Olitte rohkeita ja reippaita tyttoja! Paljon jaa elamassa asioita kokematta jos ei uskalla heittaytya seikkailemaan ja matkustelemaan eiko totta?

  VastaaPoista
 6. Olipa aika mielenkiintoinen matka teillä. Varmasti muistatte vaihderikkaan matkan ikänne.
  Kiva oli lukea, en vain tiedä olisko kiva olla kyydissä tuossa vaiheessa :) ???

  VastaaPoista
 7. Hih,tosi hauskasti kirjoitettu reissukertomus,oli teillä aika matka ,kommelluksineen;D Tätä olikin kiva lukea.
  Harmi ettei reittimatkoja laivoilla enään ole,esim. Kyproksesta,eihän se ole edes kaukana. Tosi harmi,en ole tajunnut miksi lopetettiin.Ehkä turvallisuussyistä. Tai en tiedä. Varmaan menisin Kyprokselle päiväretkelle jos olisi sellainen mahdollisuus.

  VastaaPoista
 8. Voi miten antoisa matka teillä oli Euroopan halki Itämeren rannoilta Välimeren rannalle.Eurooppa on kaunis. Haaveilin joskus pääseväni ajamaan Euroopan halki yhtä soittoa 40-tonnin rekkaa Norjan Nordkapista Sisilian Syrakusaan - tai ainkin, että joku olisi ottanut minut mukaan. En vain tuntenut ketään, joka sitä reittiä ajaa, ja jää sellainen ajokorttikin saamatta.Suomesta Israeliin voittaa minunkin haaveeni.Piti tyytyä henkilöautomatkoihin enkä Italian Arezzoa etelämmäksi vieläkään ole ehtinyt. Eivät kai nykyajan nuoret lentomatkustajat tiedä, mitä elämyksiä vaille he jäävät. Itse asiassa lentomatkat sinänsä ovat tylsiä mutta tarpeellisia tapoja liikkua paikasta A paikkaan B. Tottakai tuo teidän kuskinne osasi sitten yksin kotimatkan, kun te tytöt olitte niin hyvin tien näyttäneet.Joo, pärjää ilman englantiakin maailmalla, vaikka sitäkään eivät suomalaiset nuoret tiedä, eikä me ikääntyneemmät kerrota. :D

  VastaaPoista
 9. Aivan mahtava kokemus ja seikkailu varmasti!
  Rohkea mies tuo herra K, varsinkin kun otti teinityttöjä matkakaveriksi :D

  VastaaPoista
 10. Voi että oli hauska lukea tämä postaus!=) Kiitos!
  Olitte te vaan rohkeita tyttöjä ja reippaita! Ja onneksi pääsitte ehjin nahoin perille...!=)
  Ihanat nuo hius,-ja vaatetyylit siihen aikaan...;D
  Mukavaa viikon jatkoa sinne erez- Israeliin! <3

  -Johanna-

  VastaaPoista
 11. Olipa hauska juttu, on teillä ollut reissu!

  VastaaPoista