torstai 18. tammikuuta 2018

Kotihommia


Viime aikoina olen erityisesti kokenut olevani kotiaiti,joka on todellakin vastuussa lahes kaikesta kotona.
Kotiaitihan mina tavallaan olen vaikka teenkin toita,mutta kotona...
Lapset olen opettanut kyllakin tekemaan kotitoita,mutta viime aikoina heilla on ollut ihan mielettoman paljon kokeita ja heti koulusta palattuaan ovat alkaneet lukea kokeisiin.
Mieheni on karsinyt jo vahan aikaa voimakkaista niskakivuista eika hankaan ole voinut osallistua kotitoihin.Laakari antoi hanelle sairaslomaa,mutta han ei voi tyostaan sairaslomalle jaada,kun ei hanella ole ketaan tuuraajaa,joten toissa on yrittanyt vain olla...
Joten minulle on jaanyt ruoanlaitto,tiskaus,siivoukset,pyykinpesu,liitostaminen,silitys...



Luin jostain ulkosuomalaisen blogista postauksen siivouksesta.Kuinka han on vahan "siivoushullu" ja siivoaa kodin perusteellisesti 3-4 paivan valein lukuunottamatta paivittaisia puunauksia,jolloin han siivoaa keittion,pyyhkii tasot ja kaapinovet,jarjestelee kaikki tavarat paikoilleen jne.....

Minakin  tosin tykkaan,etta on siistia ja tavarat paikoillaan,mutta en todellakaan kykene pitamaan isoa taloa yksin koko ajan siistina.
Lattian lakaisen joka paiva ja usein pyyhkaisen kosteallakin.Israelissahan ei ole sita tapaa,etta otettaisiin kengat eteisessa pois.Eika meilla ole sita eteistakaan vaan astutaan suoraan olohuoneeseen.
Likaa tulee kengista ja tietenkin hoitolasten sotkuista.


Meilla siivotaan kerran viikossa kunnollinen viikkosiivous eli imuroidaan,pestaan lattiat,pyyhitaan polyt ja pestaan kylpparit ja vessat.
Lapseni olen opettanut jo pienesta pitaen auttamaan,kuten aitinikin opetti minut ja siskoni.Eihan se jalki aina ole ollut niin puhdasta mita itse olisi siivonnut,mutta olen ajatellut,etta parempi kuitenkin,kun oppivat kotona.
Tyopaivan paatteeksi jarjestelen myos kaikki tavarat paikoilleen ja keittion siistiksi.
Mutta jos aikoisi pitaa joka kolon taysin siistina,sita saisi olla ratti kadessa koko ajan.
Taytyyhan sita elamassa olla muutakin tekemista kuin siivoaminen,joten onneksi pystyn kestamaan sotkuisia nurkkiakin silloin talloin!





Mina ja siskoni opimme siivoamaan jo ihan pienina,kun aitimme oli pitkia aikoja sairaalassa eika kotisisarkaan aina ehtinyt meille auttamaan.
Muistan olleeni 7 vuotias,siskoni 10 ja 4,kun siivosimme jo yksin talon.Jokaisella oli omat tehtavansa taitojen ja voimien mukaan.
Eipa tasta mitaan traumoja ole jaanyt.Ihan hyvat muistot on lapsuudenajalta...



Niin kuin varmaan monella aidilla jokapaivaiset ateriat aiheuttaa paanvaivaa.
Aamulla sita miettii mita ruokaa laittaisi perheelle.
Mina en kovin gourmet ruokia ehdi laittaa,kun viisi pikkuista pyorii jaloissa,mutta joka paivalle jotain.
Viikolla meilla syodaan kanaa eri muodoin,lihapullia riisin tai pastan kanssa,lasagnea,uuniperunoita seka -kasviksia,kuskusta seka ptitim(mita ihmetta ne on suomeksi?)
Talvella meilla on myos joka paiva jotain keittoa.Useinmiten kasvis-tai linssikeittoa.
Viikonloppuna panostetaan sitten vahan enemman ja laitan lihaa ja kalaa ja monenlaista lisuketta...



Anoppini yllattaa joskus ja ilmoittaa aamulla aikaisin tehneensa meille jonkun aterian,jonka mieheni kay hakemassa.
Hanelta olen joitakin ruokia oppinut,mutta yleensa han valmistaa meidan herkkuruokia,joten niita ei tule itse tehtya.
Lahes joka perjantai-iltapaivana suku kokoontuu anoppilaan syomaan.Han tykkaa kokata ja yli 80-vuotiaana viela jaksaa ja haluaa,etta kerran viikossa kokoonnumme kaikki yhteen.



Anoppini on erittain tarkka ruoan laadusta ja puhtaudesta ja hanelta olen oppinut oikeat kaupat ostaa lihaa ja kalaa.
Han jauhattaa jauhelihankin itse valitsemastaan tuoreesta lihasta.Itse ostan kyllakin valmiiksi jauhettua,mutta ehdottomasti vain tuoretta lihaa tai broileria.
Kuka muuten pesee kananpalat ennen maustamista?Mina en ennen pessyt,mutta kun anopin luona nain mika samea vesi niista lahtee,olen siita lahtien ne myos huuhdellut.




Myos riisi huuhdellaan ennen keittamista ja jauhot siiviloidaan mahdollisten otokoiden varalta.
Nain ei meita opetettu Suomessa koulun kotitaloustunnilla tai talouskoulussa,mutta aina sita oppii jotain uutta ja ottaa kayttoon.



Tyttareni ovat perjantaisin apunani ruoanlaitossa ja nain ovat oppineet kokkailemaan.
He myos tykkaavat leipoa ja viikonlopuksi kokeilevat jos minkalaisia uusia kakkuresepteja.
Huomenna taytyykin suunnitella vahan huolellisemmin ruokia,kun kutsuin siskoni lasten kanssa sapattiaterialle.Ja ehtii leipoa jonkun kakunkin.
Taidan pysya koko paivan sisalla,silla ilma ei houkuttele ulos.
Sataa ja myrskyaa oikein todella.Ja kylmaakin ulkona on vain muutaman lampoasteen verran.



Lopettelen tata paivalla aloittelemaani postausta nyt illalla.Kavin kahden tyttareni kanssa tassa valissa Ikeassa.
Loysimme tyttareni huoneeseen vahan leveamman sangyn ja saimme sen jopa tuotua mukanamme meidan pienessa autossa.
Huomenna saa muuntautua taas huonekalukokoajaksi.
Monenlaista ammattia tassa saa harrastaa.


Eipa ole tylsaa!😄

8 kommenttia:

  1. Minulle se siivous on vÀhÀn pakkopullaa, mutta ei se varmaan lapsuuden siivouksista johdu.. VÀlttÀmÀtön pakko, ettei ihan huku sotkuihin. Sulla onkin niin iso talo, ettÀ mielellÀÀn ottaa tyttöjÀ avuksi siivoamiseen. Ja se on todella hyvÀ, ettÀ tytöt haluavat tehdÀ ruokia ja leipomuksia.
    SitÀ mÀ ihmettelen, ettÀ miten se sÀnky sopi autoon??? Oikea tilaihme!
    Nauttikaa sapatista ja viikonlopusta siskon perheen kanssa! Me lÀhdetÀÀn P:n kanssa messuilemaan ja soppailemaan Helsinkiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minakaan olis uskonut,etta sanky mahtuu autoon,mutta Ikean tyontekija totesi,ettei mitaan ongelmaa ja hyvin mahtui.Saastettiin pitka penni,kun ei tarvinnut kuljetusta.Viettakaahan kiva shoppailureissu Hesassa!Meneeko isakin messuille?

      Poista
  2. MeidÀn lapset asuvat ylÀkerrassa ja siksi sen siivous on heidÀn vastuullaan. No, kuten sanoit, jÀljessÀ olisi parantamisen varaa. Joskus huomautan oppimielessÀ, mutta useimmiten pysyttelen poissa:). Mies ja minÀ siivotaan tÀtÀ keskikerrosta ja miehenkin työnjÀlkeÀ vaihvihkaa korjailen. SillÀ on oikeasti huono nÀkö ja epÀilen, ettÀ se ei vaan nÀe miten huonosti imuroi;). Mutta kerran viikossa tÀytyy riittÀÀ, muuten imuri kaivetaan esiin vain silloin, kun on tulossa vieraita tai joku tiputti lasin tms. pakollista. Sen kun vielÀ oppisivat, ettÀ veisivÀt tavarat takaisin omalle paikalleen. Mutta ehkÀ sitten omassa kodissa huomaavat lopulta, kun ei ole ÀitiÀ, joka kulettelee? TsemppiÀ sinulle!

    VastaaPoista
  3. Laitan tavarat yleensa portaille ja siita vievat ylakertaan(Jos vievat)Talla hetkella yhdessa kokkaillaan,joten kaikki hyvin!

    VastaaPoista
  4. MeillÀkin poika osallistuu pieniin kotihommiin: tyhjÀÀ ja tÀyttÀÀ tiskikonetta, vie petivaatteet ylhÀÀltÀ alas pesukoriin ja yrittÀÀ pitÀÀ oman huoneen siistinÀ siinÀ kuitenkaan onnistumatta:((
    Ruuanlaittoonki hÀn osallistuu paistamalla tai tekemÀllÀ aterialle salaatin. HÀnestÀ on kyllÀ jo todella apua....
    HyvÀÀ vkonloppua teille kaikille ja terkut!!
    -Ulla

    VastaaPoista
  5. En minÀkÀÀn mikÀÀn ylisiivoojaa ole. PidÀn kodin suht jÀrjestyksessÀ ja vointini mukaan teen viikkosiivouksen vaikkapa tiistaina. Silloin myös vien matot pihalle, imuroin, luutuan ja pyyhin pölyt. Olen samaa mieltÀ ettÀ on muutakin tekemistÀ kuin olla luutu aina kÀdessÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika yleista varmaan,etta kerran viikossa siivotaan perusteellisesti.

      Poista