torstai 18. tammikuuta 2018

Kotihommia


Viime aikoina olen erityisesti kokenut olevani kotiaiti,joka on todellakin vastuussa lahes kaikesta kotona.
Kotiaitihan mina tavallaan olen vaikka teenkin toita,mutta kotona...
Lapset olen opettanut kyllakin tekemaan kotitoita,mutta viime aikoina heilla on ollut ihan mielettoman paljon kokeita ja heti koulusta palattuaan ovat alkaneet lukea kokeisiin.
Mieheni on karsinyt jo vahan aikaa voimakkaista niskakivuista eika hankaan ole voinut osallistua kotitoihin.Laakari antoi hanelle sairaslomaa,mutta han ei voi tyostaan sairaslomalle jaada,kun ei hanella ole ketaan tuuraajaa,joten toissa on yrittanyt vain olla...
Joten minulle on jaanyt ruoanlaitto,tiskaus,siivoukset,pyykinpesu,liitostaminen,silitys...Luin jostain ulkosuomalaisen blogista postauksen siivouksesta.Kuinka han on vahan "siivoushullu" ja siivoaa kodin perusteellisesti 3-4 paivan valein lukuunottamatta paivittaisia puunauksia,jolloin han siivoaa keittion,pyyhkii tasot ja kaapinovet,jarjestelee kaikki tavarat paikoilleen jne.....

Minakin  tosin tykkaan,etta on siistia ja tavarat paikoillaan,mutta en todellakaan kykene pitamaan isoa taloa yksin koko ajan siistina.
Lattian lakaisen joka paiva ja usein pyyhkaisen kosteallakin.Israelissahan ei ole sita tapaa,etta otettaisiin kengat eteisessa pois.Eika meilla ole sita eteistakaan vaan astutaan suoraan olohuoneeseen.
Likaa tulee kengista ja tietenkin hoitolasten sotkuista.


Meilla siivotaan kerran viikossa kunnollinen viikkosiivous eli imuroidaan,pestaan lattiat,pyyhitaan polyt ja pestaan kylpparit ja vessat.
Lapseni olen opettanut jo pienesta pitaen auttamaan,kuten aitinikin opetti minut ja siskoni.Eihan se jalki aina ole ollut niin puhdasta mita itse olisi siivonnut,mutta olen ajatellut,etta parempi kuitenkin,kun oppivat kotona.
Tyopaivan paatteeksi jarjestelen myos kaikki tavarat paikoilleen ja keittion siistiksi.
Mutta jos aikoisi pitaa joka kolon taysin siistina,sita saisi olla ratti kadessa koko ajan.
Taytyyhan sita elamassa olla muutakin tekemista kuin siivoaminen,joten onneksi pystyn kestamaan sotkuisia nurkkiakin silloin talloin!

Mina ja siskoni opimme siivoamaan jo ihan pienina,kun aitimme oli pitkia aikoja sairaalassa eika kotisisarkaan aina ehtinyt meille auttamaan.
Muistan olleeni 7 vuotias,siskoni 10 ja 4,kun siivosimme jo yksin talon.Jokaisella oli omat tehtavansa taitojen ja voimien mukaan.
Eipa tasta mitaan traumoja ole jaanyt.Ihan hyvat muistot on lapsuudenajalta...Niin kuin varmaan monella aidilla jokapaivaiset ateriat aiheuttaa paanvaivaa.
Aamulla sita miettii mita ruokaa laittaisi perheelle.
Mina en kovin gourmet ruokia ehdi laittaa,kun viisi pikkuista pyorii jaloissa,mutta joka paivalle jotain.
Viikolla meilla syodaan kanaa eri muodoin,lihapullia riisin tai pastan kanssa,lasagnea,uuniperunoita seka -kasviksia,kuskusta seka ptitim(mita ihmetta ne on suomeksi?)
Talvella meilla on myos joka paiva jotain keittoa.Useinmiten kasvis-tai linssikeittoa.
Viikonloppuna panostetaan sitten vahan enemman ja laitan lihaa ja kalaa ja monenlaista lisuketta...Anoppini yllattaa joskus ja ilmoittaa aamulla aikaisin tehneensa meille jonkun aterian,jonka mieheni kay hakemassa.
Hanelta olen joitakin ruokia oppinut,mutta yleensa han valmistaa meidan herkkuruokia,joten niita ei tule itse tehtya.
Lahes joka perjantai-iltapaivana suku kokoontuu anoppilaan syomaan.Han tykkaa kokata ja yli 80-vuotiaana viela jaksaa ja haluaa,etta kerran viikossa kokoonnumme kaikki yhteen.Anoppini on erittain tarkka ruoan laadusta ja puhtaudesta ja hanelta olen oppinut oikeat kaupat ostaa lihaa ja kalaa.
Han jauhattaa jauhelihankin itse valitsemastaan tuoreesta lihasta.Itse ostan kyllakin valmiiksi jauhettua,mutta ehdottomasti vain tuoretta lihaa tai broileria.
Kuka muuten pesee kananpalat ennen maustamista?Mina en ennen pessyt,mutta kun anopin luona nain mika samea vesi niista lahtee,olen siita lahtien ne myos huuhdellut.
Myos riisi huuhdellaan ennen keittamista ja jauhot siiviloidaan mahdollisten otokoiden varalta.
Nain ei meita opetettu Suomessa koulun kotitaloustunnilla tai talouskoulussa,mutta aina sita oppii jotain uutta ja ottaa kayttoon.Tyttareni ovat perjantaisin apunani ruoanlaitossa ja nain ovat oppineet kokkailemaan.
He myos tykkaavat leipoa ja viikonlopuksi kokeilevat jos minkalaisia uusia kakkuresepteja.
Huomenna taytyykin suunnitella vahan huolellisemmin ruokia,kun kutsuin siskoni lasten kanssa sapattiaterialle.Ja ehtii leipoa jonkun kakunkin.
Taidan pysya koko paivan sisalla,silla ilma ei houkuttele ulos.
Sataa ja myrskyaa oikein todella.Ja kylmaakin ulkona on vain muutaman lampoasteen verran.Lopettelen tata paivalla aloittelemaani postausta nyt illalla.Kavin kahden tyttareni kanssa tassa valissa Ikeassa.
Loysimme tyttareni huoneeseen vahan leveamman sangyn ja saimme sen jopa tuotua mukanamme meidan pienessa autossa.
Huomenna saa muuntautua taas huonekalukokoajaksi.
Monenlaista ammattia tassa saa harrastaa.


Eipa ole tylsaa!ūüėĄ

8 kommenttia:

 1. Minulle se siivous on vähän pakkopullaa, mutta ei se varmaan lapsuuden siivouksista johdu.. Välttämätön pakko, ettei ihan huku sotkuihin. Sulla onkin niin iso talo, että mielellään ottaa tyttöjä avuksi siivoamiseen. Ja se on todella hyvä, että tytöt haluavat tehdä ruokia ja leipomuksia.
  Sitä mä ihmettelen, että miten se sänky sopi autoon??? Oikea tilaihme!
  Nauttikaa sapatista ja viikonlopusta siskon perheen kanssa! Me lähdetään P:n kanssa messuilemaan ja soppailemaan Helsinkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minakaan olis uskonut,etta sanky mahtuu autoon,mutta Ikean tyontekija totesi,ettei mitaan ongelmaa ja hyvin mahtui.Saastettiin pitka penni,kun ei tarvinnut kuljetusta.Viettakaahan kiva shoppailureissu Hesassa!Meneeko isakin messuille?

   Poista
 2. Meidän lapset asuvat yläkerrassa ja siksi sen siivous on heidän vastuullaan. No, kuten sanoit, jäljessä olisi parantamisen varaa. Joskus huomautan oppimielessä, mutta useimmiten pysyttelen poissa:). Mies ja minä siivotaan tätä keskikerrosta ja miehenkin työnjälkeä vaihvihkaa korjailen. Sillä on oikeasti huono näkö ja epäilen, että se ei vaan näe miten huonosti imuroi;). Mutta kerran viikossa täytyy riittää, muuten imuri kaivetaan esiin vain silloin, kun on tulossa vieraita tai joku tiputti lasin tms. pakollista. Sen kun vielä oppisivat, että veisivät tavarat takaisin omalle paikalleen. Mutta ehkä sitten omassa kodissa huomaavat lopulta, kun ei ole äitiä, joka kulettelee? Tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Laitan tavarat yleensa portaille ja siita vievat ylakertaan(Jos vievat)Talla hetkella yhdessa kokkaillaan,joten kaikki hyvin!

  VastaaPoista
 4. Meilläkin poika osallistuu pieniin kotihommiin: tyhjää ja täyttää tiskikonetta, vie petivaatteet ylhäältä alas pesukoriin ja yrittää pitää oman huoneen siistinä siinä kuitenkaan onnistumatta:((
  Ruuanlaittoonki hän osallistuu paistamalla tai tekemällä aterialle salaatin. Hänestä on kyllä jo todella apua....
  Hyvää vkonloppua teille kaikille ja terkut!!
  -Ulla

  VastaaPoista
 5. En minäkään mikään ylisiivoojaa ole. Pidän kodin suht järjestyksessä ja vointini mukaan teen viikkosiivouksen vaikkapa tiistaina. Silloin myös vien matot pihalle, imuroin, luutuan ja pyyhin pölyt. Olen samaa mieltä että on muutakin tekemistä kuin olla luutu aina kädessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika yleista varmaan,etta kerran viikossa siivotaan perusteellisesti.

   Poista