torstai 10. joulukuuta 2009

Kosteaa ja kylmaa

Aikoinaan tanne tultuani yksi yllatyksista oli ilmasto.Jotenkin kuvittelin,etta taalla on aina lamminta.
Tosiasiassa en ole missaan palellut niin kauheasti kuin taalla.
Ei kylmempaa kuin kostea kylmyys,joka pureutuu tuulen kanssa kaikkien vaatteitten lapi.Aikoinaan asuntoina olivat ilman lammitysta olevia asuntoja,harvat ikkunat ja kiviseinat,joten valiin tuntui,etta ulkona oli silti lampimampaa mita sisalla.
Yolla oli tosi kylmaa,kun asuntoa ei saanut mitenkaan lampimaksi pienten kuumailmapuhaltimien avulla.Muistan sen tunteen vielakin,kun puin yoksi 3-4 vaatekertaa ja peittojakin oli varmaan samanverran.Eipa se kuitenkaan auttanut,silla lakanatkin oli kosteat.
Eraassa asunnossa meilla oli ongelmana lammin vesi eli vaikka sita kuinka kauan lammitti etukateen,se ei riittanyt edes nopeaan suihkuun.Muistan,etta laitoin pesuvatiin oikein lamminta vetta,seisoin suihkun ajan pesuvadissa,etta edes jalat oli lampimat ja sitten nopea haalea suihku.

Nykyisessa asunnossamme on talon yhteinen oljylammitys ja lampo on paalla iltaisin noin 17-22,joten ei tarvitse palella.Talomme ei muutenkaan ole mitenkaan kylma vaikka vanha onkin.Emme ole viela edes varastosta hakeneet sahkopattereita,joilla saamme tarpeen vaatiessa lisaa lamminta.

Aamulla vaihdoin meille flanellilakanat vuoteeseen.Peittona meilla on edesmenneen mummoni haalahjaksi ostama untuvapeitto,jonka alle on ihana pujahtaa.Eika palele!!!

Minulle muuten monesti sanotaan,etta eihan Israelin talvi ole sinulle ollenkaan kylma,kun tulet Suomesta.Minulle pikku pakkanenkin olisi parempi ,mita tama kosteus.

Mutta tanaan paistaa taas aurinko ja lamminta 15 astetta!

7 kommenttia:

 1. Niin totta puhut!! Muistan kun kaverini matkusti kerran jouluna Jerusalemiin. Han palasi melkein itkien ja selitti tuntikausia miten hanella oli ollut siella niin kylma ettei ikina ennen edes Suomessa. Taalla rannikolla on onneksi lauhempi talvi. Minulla on jyvatyyny, jonka lammitan mikrossa ja laitan peiton alle. Talvista untuvapeittoa en ole viela ottanut edes esille.

  VastaaPoista
 2. Kylmänkosteat lakanat ovat tulleet täälläkin tutukisi. Tuo kylmyys menee luihin ja ytimiin.

  VastaaPoista
 3. Komppaan Anua,täällä rannikon lähellä ei vielä edes kunnolla ole kylmää ollut.Untuvapeitto on otettu jo käyttöön mutta lämmintintä en ole vielä edes käyttänyt.Mutta kun vähän yli vuosi sitten asuin Karmielissa,ja siellä vielä korkealla vuoren huipulla, niin huh olipa kylmää! Sisällä oli joskus vain 9 astetta!

  VastaaPoista
 4. Ihan samanlaista täälläkin. Ja jotkut luulee, että afrikassa on aina lämmintä.. :D

  VastaaPoista
 5. Se on ihan tosi että kosteus menee luihin ja ytimiin! Nyt kun täälläkin on ollut nollan tuntumassa ja satanut niin on ollut jotenkin paljon kylmempi kuin pakkasella...

  VastaaPoista
 6. Just noilla sanoilla aina kuvailin Israelin talvea: koskaan en missaan ole kylmanyt niin kuin siella. Minusta rannikon kylmyys oli kamalaa, kun se oli niin kosteaa. Asuimme parinsadan metrin paassa meresta. Siis ihan kamalaa!

  VastaaPoista