maanantai 8. toukokuuta 2017

Terassi kesakuntoon


Viime perjantaina kavaisin viela puutarhalla ostamassa viimeiset kesakukat talle kesalle seka pihalle etta terassille.
Tana vuonna kukat ovat lahinna lilaa ja vaaleanpunaista.Muutama valkoinen kukka joukossa,mutta minulta ei loydy esimerkiksi keltaista kukkaa,silla en pida niista.
Joskus anoppini halusi ostaa parvekkeelleni ison ruusun ja kysyi minka varisesta pidan.Sanoin,etta kaikki kay,mutta keltaisesta en vain tykkaa.
Han toi sitten lahjaksi ison nayttavan ruusun -ja variltaan KELTAINEN!
Varmaan hanelle jai mieleen vain se keltainen ja ajatteli minun haluavan sen.No,se ruusu sitten aikanaan kuoli.En varmaan tarpeeksi hyvin sita hoitanut.Siivosi muutenkin parvekkeen perusteellisesti ja siirsin kaikki kesahuonekalut paikoilleen.
Tama siskoltani saatu lasten vanha sanky oli viime kesanakin suosittu lekottelupaikka,joten se otettiin varastosta taas esiin.Pienia viinirypaleen alkuja on koynnoksessa,mutta ei tanakaan vuonna mitaan "suurta" satoa saada.Hyva,etta edes maistella saa,jos ei linnut ehdi syoda sita ennen.
Viinirypaleen paikka olisi maassa,mutta pikkuruisen pihani on vallannut kokonaan jo karsimyshedelma,joten tyydyn ihailemaan pienta koynnostani vain tassa isossa ruukussa.Mehikasvien joukosta nousee edelleen minttua,jota aiemmin tassa astiassa kasvatin.
Olkoon nyt ainakin aluksi.Tuostahan sita voi helposti napata teen tai sitruunaveden joukkoon...
Jasmin tuoksuu niin ihanalle,etta minun oli pakko ostaa pieni taimi itsellenikin.Katsotaan miten suureksi tama tasta viela kasvaa...


Talla kertaa kavin puutarhaostoksilla vahan kauempana,nimittain Jerusalemin ulkopuolella Abu Goshissa.
Aikoinaan Mevaseretissa asuessamme tama oli minun vakiopuutarhani ja edelleenkin ajattelen,etta tama on seudun paras.
Erittain laaja valikoima ja kukat ovat hyvin hoidettuja.
Puutarha on aivan Abu Goshin arabikylan kupeessa,mutta uskon sen olevan laheisen Kiryat Anavimin kibutsin omistuksessa.Kiryat Anavimin kibutsi tuo minulle myos nostalgisia muistoja,silla sielta alkoi elamani taalla Israelissa.Taman vuoden lokakuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta,kun tulin kibutsille 3 kuukaudeksi vapaaehtoistyohon ja silla matkalla olen edelleen!
Kiryat Anavimin kibutsi osti maansa Abu Goshin kylalta ja perusti alueelle ensimmaisen kibutsin vuonna 1920.Talla alueella on hyvinkin histoarillinen tausta,silla noin 3000 vuotta sitten nailla kukkuloilla sijaitsi Kiryat Yearimin kyla,jossa Liiton Arkki oli 20 vuoden ajan kunnes kuningas Daavid toi sen Jerusalemiin.
Abu Goshin kylaa on jo vuodesta 1500 asuttanut Abu Goshin suku.Nykyaan kylassa asuu neljaa sukua,joista edelleen Abu Goshin suku on merkittavin.
Kylalla on poikkeuksellisen hyvat valit juutalaisten kanssa.
Israelin Itsenaisyyssodan aikana 1948 kyla ei liittynyt Jerusalemin piiritykseen vaikka kyla sijaitsee oleellisella paikalla Tel Aviv-Jerusalem -tien tuntumassa.
Kylalaiset nakivat sodassa viisaammaksi liittoutua juutalaisten kanssa.


Tanaan Abu Gosh on tunnettu "maailman parhaasta humuksesta".Kylan raitilla on useita falafel-humus-ravintoloita.Viikonloppuisin ravintolat ovat juutalaisten suosittu ruokailukohde.

Niin,ja sitten siella on tama huippu hyva puutarha!!!

9 kommenttia:

 1. Kivasti olet jo pannut teranssia kesäkuntoon. Kauniita kukkia.
  Minä en ole uskaltanut laittaa teranssikukkia vielä ollenkaan ulos.

  VastaaPoista
 2. Huoks, miten ihania terassikukkia! Täällä kärvistellään vieläkin talvessa, aamulla oli +2 C, kun ajelin 7.30 töihin... Dead line painaa päälle, aamusta iltaan ollaan töissä. Eiköhän se viikonlopun jälkeen tasaannu...
  Abu Gosh on minullekin tuttu paikka, yhtä upean näköistä siellä on kuin ennenkin. Mukavaa kevättä, lähettäkää sitä lämpöä meillekin!

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköistä. Suomessa on niin kylmä, että pitää laittaa terassille toppatakki päälle :(

  VastaaPoista
 4. Mulla on samantyyppinen väriskaala kukissa. Keltainen kelpaa ainoastaan pääsiäisen aikaan narsisseissa. Ihanalta näyttää jo sinun terassilla, meillä ei uskalla vielä kesäkukkia istutella, sillä halla voi viedä. Mutta toivottavasti kesäkuun aluksi sen verran jo lämpiää, että saadaan yo-juhliin kukat pihallekin.

  VastaaPoista
 5. Kauniit kukat sinulla,ja hieno tuo Abu Goshin kasvitarha:)

  VastaaPoista
 6. P.S. Kiva oli taas tänään tavata kirjaston merkeissä:)

  VastaaPoista
 7. Ihanalta näytttää parveke ja tuo kukkameri tuolla puutarhalla! Täällä Suomessa tuo kaikki on vielä edessäpäin kunhan hiukan lämpenee. Mukavaa viikko sinulle :)

  VastaaPoista
 8. Abu Goshin ravintolat ovat aina täynnä syöjiä, mutta on siellä aivan mahtavat ruuatkin. :)

  VastaaPoista